Huset-skriva/fantisera/digitalisera

Bokrecension: För varje skönlitterär bok som du läst ut, gjort bokrecension till och redovisat får du 50 000 guldmynt.

Uppdrag 1
Du ska skapa en karaktär som bor i din lägenhet. Du bestämmer själv hur karaktären ser ut och om det är en kille eller en tjej. Familj? Gift, sambo, ensamstående? Egenskaper? Vänner? Du skriver allt du kommer på om din karaktär så att läsaren skapar sig en så bra bild som möjligt om honom/henne.

Rita en bild på din karaktär som du sedan fotar och lägger in på din sida.

I lägenheten finns det ett inramat foto. Fotot ska visa en plats som betyder extra mycket för din karaktär. Beskriv platsen så bra du kan, så läsaren lyckas skapa sig en bild av den. Skriv även varför platsen är så viktigt/betyder så mycket för karaktären. Var hänger eller står fotografiet i lägenheten? Finns det någon anledning till att fotografiet hänger eller står just där?

Skriv om hur en helt vanlig dag ser ut för din karaktär. Vad gör han/hon en helt vanlig dag? Vad arbetar han/hon med? Fritidsintressen? Kanske umgås han/hon varje dag med någon speciell vän eller sin familj? Tänk på att inte använda ordet ”sen” för många gånger när du berättar om dagen.

Din karaktär hittar ett brev i en byrålåda som hon/han fått för länge sen. Avsändaren var en person som betydde mycket för din karaktär. Vad stod det i brevet? Skriv det! Skriv även om vem det är som skrivit brevet. Vem är det? Vad hade ni för relation? Umgicks ni? Släkt? Vän?

Slutfört och godkänt uppdrag ger dig bord och stolar till köket.


Uppdrag 2
Religion: Din närmaste granne/grannfamilj är muslimer. Du kommer bjuda på middag och en trevlig kväll hemma hos dig. Vad gör ni denna eftermiddag och kväll? Du vill bjuda på mat som deras tradition och religion bjuder på. Vad bjuder du på för middag och varför väljer du att bjuda på just den middagen? Tänk på att använda dig av många adjektiv när du beskriver eftermiddagen och kvällen för att fånga läsaren. Tips – beskriv dukningen, stämningen, känslan, samtalen för och under middagen/kvällen för att fånga läsaren ytterligare.

Slutfört och godkänt uppdrag ger dig lampor till kök och badrum.

Uppdrag 3
Religion: En granne, tillika vän, till dig är jude. Han/hon berättar till dig vad det innebär att vara jude. Hur religionen ser ut, vad man tror på och hur man lever sitt liv. Ni sitter flera timmar försjunkna i samtalet. Vad berättar denna vän för dig? Bygg upp en berättelse kring samtalet. Var befinner ni er när samtalet förs? Vem är din granne och vän som berättar om judendomen? 

Slutfört och godkänt uppdrag ger dig en en mikrovågsugn eller diskmaskin.


Uppdrag 4
Din karaktär söker arbete på Alviksgården. Ditt uppdrag är att skriva en arbetsansökan. Vad på Alviksgården söker karaktären arbete som och varför? Skriv arbetsansökan utifrån en av mallarna som du får av oss. Tänk tillbaka på vårt studiebesök och använd dig av informationen du fått då.

Slutfört och godkänt uppdrag ger dig en soffgrupp till vardagsrummet.


Uppdrag 5Det har hänt en olycka på vägen utanför ditt hus. Du har länge känt att det är för hög hastighet på vägen, bilarna får i dagsläget köra 50km/h. Ett flertal gånger har du sett bilar köra i högre hastighet än vad som är tillåtet på vägen. Nu snurrar tankarna i ditt huvud. Hade olyckan inträffat om det endast var tillåtet att köra 30 km/h? För en månad sedan läste du i tidningen att kommunen tillsammans med Trafikverket skulle se över hastigheten på vägarna och att medborgarna var välkomna att lämna förslag och åsikter. Du beslutar dig nu för att skriva ett välformulerat mail till Trafikverket och kommunen angående den höga hastigheten på vägen utanför ditt hus. När uppdraget är slutfört så får du ett soffbord och två lampor till din lägenhet.

Uppdrag.6 
Vad är det som är så bra med din stad? 
Du har fått ett brev från kommunen. I brevet står det att du och andra medborgare som flyttat in i nya bostäder har möjligheten att vara med och påverka marknadsföringen av Luleå och Norrbotten. Självklart vill du dela med dig av dina tankar om din stad. Kanske kan dina positiva upplevelser få andra att flytta till eller besöka staden.

Jag vill att ni alla väljer ut ett positivt argument om att bo i Luleå, lägg in den här, kommentera, gärna.


När uppdraget är slutfört får du en tv och en tv-bänk till din lägenhet.

Uppdrag 7.

Home Exchange = Bostadsbyte

Du har bestämt dig för att göra en utomlandsresa under sommaren. Din tanke är att du ska byta bostad med någon annan så att du har boendet gratis under din resa. Eftersom att du vill nå ut till så många som möjligt, sätter du dig ner och skriver en text på engelska som beskriver ditt boende och miljön i byn där du bor. Berätta gärna även om din stad Luleå. (Ta hjälp av det du skrivit tidigare om din stad i upp.6) Döp din text till Home Exchange.

Här kommenterar ni vilket land ni hoppas få byta bostad i och varför.

Uppdrag 8
När du är färdig med uppdraget så får du en valfri möbel/ kamin
Bokcirkel
Varje vecka träffar du några vänner som gillar att läsa. För en vecka sedan bildade ni en bokcirkel tillsammans. Förra veckan pratade ni om vad läsgruppen ska heta och kom fram till att alla skulle fundera på saken tills nästa möte. 
Snart är det dags för nästa träff och då ska ni även ge varandra lästips. Du funderar länge över förslag till namn på gruppen och skriver ner dem. Sedan skriver du under rubriken ”Mina lästips” upp namnen på alla böcker som du vill tipsa om och kort om varför de är så bra. Du avslutar med att kort berätta om den boken som du läser just nu och vilka tankar den sätter igång.

Här kommenterar ni och skriver boktips om en bok var.

När uppdraget är slutfört får du välja en säng till ett av sovrummen.
Uppdrag 9 
Du läser på en affisch, som hänger uppsatt i trapphuset,  att några spelare från Luleå hockey kommer och pratar med de unga som bor i "House of Alvik". Du vet att mötet handlar om kamratskap, hälsa och givetvis hockey. Du bestämmer dig av ren nyfikenhet att gå på mötet.  Skriv och berätta om vad ni pratade om på mötet, fick du med dig några bra tips och råd, något som överraskade dig, något som du tyckte var spännande/roligt/tråkigt etc.